Štrajkujúci zamestnanci hencovských firiem pripravujú pochod Vranovom

27.08.2010 Vranov nad Topľou

Hencovce/Vranov nad Topľou 27. augusta (TASR) - V centre Vranova nad Topľou sa dnes uskutoční protestný pochod štrajkujúcich zamestnancov textilných spoločností Kali Agro a SLO. VI z Hencoviec, ktorí bojujú o vyššie platy a ...
Medzi štrajkujúcich príde aj štátna tajomníčka ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Lucia Nicholsonová. Do oboch firiem prišli dnes ráno podľa slov Jozefa Balicu z odborového zväzu (OZ) KOVO za účelom kontroly aj zástupcovia inšpektorátu práce.
"Zamestnávateľ si najal advokátsku firmu, chce dohodu, jednoducho vidí, že sa situácia nevyvíja podľa jeho predstáv, " uviedol pre TASR na margo aktuálneho diania Balica. Ako poznamenal, právnici budú rokovať bez prítomnosti vedenia oboch spoločností s predstaviteľmi OZ KOVO v pondelok 30. augusta v Bratislave. Podľa jeho slov sa v ostrom štrajku pokračuje aj naďalej a nespokojní zamestnanci zostávajú v štrajkovej pohotovosti 24 hodín denne, pokiaľ si nevybojujú zlepšenie pracovných podmienok.
Balica informoval, že do fabriky v Hencovciach dnes zavítali predstavitelia inšpektorátu práce. "Je pravdepodobné, že sa potvrdia naše podnety, že zamestnávateľ koná protiprávne ak najíma ľudí na dohody o vykonaní práce a brigádnickej činnosti, pretože to nesmie robiť, keďže tým nahrádza štrajkujúcich zamestnancov, " povedal Balica. Dodal, že by mohlo ísť asi o 15 ľudí, 98 % pracovníkov však podľa jeho slov podporuje štrajk a do práce nechodia.
"Najvypuklejší problém vášho regiónu je ten istý, tak pre majoritu, ako aj pre minoritu obyvateľstva a tým je nezamestnanosť. O to viac ma mrzí, že práve tu dochádza k takýmto prípadom, kedy museli ísť ženy do ulíc, aby bojovali za lepšie podmienky a lepšie mzdy, " povedala dnes po návšteve mestského úradu vo Vranove nad Topľou novinárom Nicholsonová. Ako dodala, podľa informácií, ktorými disponuje, sa ženy v Hencovciach bijú za niečo, na čo majú právo. "Prišla som si samozrejme vypočuť ich požiadavky, ale vypočuť si aj stanovisko zamestnávateľa, " vysvetlila. S obidvoma zainteresovanými stranami sa stretne nezávisle v priebehu dnešného dňa.
Viac ako 300 zamestnancov spoločností Kali Agro, s. r. o. , a SLO. VI, s. r. o. , so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) vstúpilo do ostrého štrajku v utorok 24. augusta. Dôvodom pre tento krok je nespokojnosť pracovníkov so mzdovými podmienkami. Adekvátne zvýšenie platov podľa ich požiadaviek sa nepodarilo dohodnúť odborom so zástupcami hencovských firiem ani na poslednom utorkovom rokovaní. Odbory po niekoľkých predošlých neúspešných rokovaniach, kedy požadovali 2-% nárast platov a zavedenie vyplácania variabilných zložiek mzdy, vo svojich požiadavkách pritvrdili. "Požadujeme navýšenie miezd mesačne o 50 eur pre každého v tarife, alebo aj vo variabilných zložkách mzdy, ale pri podmienkach, ktoré budú pre nás prijateľné. S manažmentom sme o týchto požiadavkách ochotní rokovať naďalej, " informoval v utorok predseda OZ KOVO Emil Machyna. Zamestnanci vstúpili do štrajkovej pohotovosti pre nespokojnosť s pracovnými podmienkami v Hencovciach ešte 7. júla tohto roka. Ich nespokojnosť súvisela s platmi, ktoré sa pohybujú asi na úrovni 320 eur v hrubom vyjadrení. Požadovanú zmenu miezd však nepriniesli viaceré rokovania odborov a zamestnávateľa ani za prítomnosti sprostredkovateľa určeného Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SR.
Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica uviedol, že počas posledných rokovaní došlo k istým ústupkom zo strany zamestnávateľa, pre zamestnancov však boli nepostačujúce, a preto začali zbierať podpisy na podporu ostrého štrajku.
Kali Agro a SLO. VI majú talianskeho vlastníka a zaoberajú sa textilnou výrobou. Rovnako vlastní aj ďalšiu prevádzku v Humennom, odkiaľ na jeseň minulého roka prešlo okolo 60 zamestnancov do hencovských prevádzok.
 

Vyberte región